НОВИНИ : СЪБИТИЯ : СТАТИИ
Златни медали за 39 експоната от Международния технически панаир
27.09.2019


39 експоната спечелиха златни медали от общо 40, които се състезаваха за най-високото пазарно отличие в българската индустрия
75-ия Международен технически панаир в Пловдив.

За първи път в своята история престижната надпревара отбелязва такъв финал, тъй като обичайно приза получават около 70% от участващите. „Всички претенденти представиха изделия от ново поколение, отговарящи на световните стандарти. В разработките за включени високи технологии и творчески идеи, а продуктите надминават очакванията на потребителите и се намират на границата между настоящето и бъдещето“, коментира д-р Иван Соколов, главен директор на Международен панаир Пловдив. Той беше и заместник-председател на журито, оглавявано от председателя на Държавната агенция за метрологичен и технически контрол Петър Горновски.

Най-много отличия – 15, бяха присъдени в категория „Електроника, електротехника, роботика, информационни технологии и телекомуникации“, тъй като това са сектори, в които приложението на върхови технологии е най-интензивно, обясниха от комисията. Тя награди 12 експоната в раздел „Енергетика и екология, технология и управление на водите, химическа промишленост“, осем в „Машиностроене“ и 4 в „Транспорт и автосервизно оборудване“. Призове получиха 19 разработки от Русия, страна партньор на ЕСЕН 2019.

Сред победителите са и десет изделия, които обаче са предназначени не за индустрията, а за обучение, туризъм, комфорт в дома. Такива са две платформи - за създаване на образователни сайтове и за споделени туристически пътувания, дъгов симулатор за заваряване, апарат за пречистена и алкална питейна вода, пречиствателна станция за отпадни води за малки фамилни сгради, станция за бързо зареждане на електромобили и други.

Само за два дни имам пет сделки, а се подготвят още 20 договора, похвали се един от наградените. Друг определи приза като „аванс за бъдещето“. България имаше голям пазар на лазерна техника и ще си го върнем, заяви изложител, който участва за първи път и спечели медал.

Официалната церемония за награждаването се проведе на 25 септември вечерта във Виенския павилион на Международен панаир Пловдив, който организира най-значимата технологична среща на Балканите. Генерален спонсор тази година е „Виваком“. Сред партньорите на деловия форум вече е и Европейската асоциация за полиуреа /PDA Europe/, чиято годишна конференция ще се проведе през месец ноември в Брюксел. Там водещи експерти ще представят технологии и материали за хидроизолация, за защита на различни материали и за износоустойчивост. Подобни изделия са представени и на Международния технически панаир. Той продължава до 28 септември с участието на близо 600 фирми от цял свят.

Списък с отличените със златни медали продукти


Източник: Международен панаир Пловдив


<< НОВИНИ : СЪБИТИЯ : СТАТИИ

Какво еRSS?
RSS (Really Simple Syndication) е XML формат предназначен за споделяне на уеб съдържание, напр. новини.
RSS услугата (изветна и като RSS канал) се състои от списък с елементи, всеки от които има заглавие, описание и връзка към уеб страница.
За да използвате RSS, ви е необходим RSS четец или агрегатор, който ви позволява да се свържете и видите даден RSS канал. RSS четците ви позволяват да виждате всички канали, които сте избрали, на едно място, като автоматично изтеглят обновяванията и по този начин да получавате автоматично новите съдържания, веднага щом са публикувани.

Абонирайте се за този канал