НОВИНИ : СЪБИТИЯ : СТАТИИ
Международна конференция за дълбоки технологични иновации на Пловдивския панаир
11.09.2023


Международна конференция за дълбокотехнологичните иновации в първия ден от есенното изложение в Панаира


„Новата вълна от дълбокотехнологични иновации в Европейския съюз“ е темата на Международна конференция, която ще се проведе в първия ден от 77-ото издание на Международния технически панаир. Форумът ще събере представители на правителството и местната власт, предприемачи, изследователи, инвеститори и иновативни старт-ъпи, ректори на висши училища и ръководители на научни звена. Те ще обсъдят новата програма за иновации на ЕС в търсенето на възможност за изграждане на стабилна и продуктивна регионална екосистема, в която да си сътрудничат и помагат със знания и опит в областта на дълбоките технологии. Организатори на събитието са Сдружение „Долина за дълбокотехнологични иновации – Пловдив“ и „Пловдив Тех Парк“ АД.

Иновациите в дълбоките технологии често са радикални, могат да разрушат съществуващи пазари и да създадат нови пазарни ниши – констатира проучване на ДДТИ-Пловдив. Сдружението включва над 60 физически и юридически лица от България и чужбина, които работят в областта на Deep Tech. Почти всеки стартиращ бизнес се представя като технологичен, но компания, продаваща традиционен продукт или услуга, внедряваща съществуваща технология (като Uber или Cabify), не е еквивалент на действителен технологичен и научен прогрес с корпоративни последици. За да се разграничи едното явление от другото, е въведен терминът „дълбоки технологии“. Deep Тech е технология, която се основава на авангардни научни постижения и открития и се характеризира с необходимостта да остане начело на технологиите чрез постоянно взаимодействие с нови идеи и резултати от лабораториите. Дълбоките технологии се различават от „високите технологии“, които се отнасят само до интензивността на научноизследователската и развойна дейност.

Макар че закъснява, Европа може да бъде световен лидер в настоящата вълна от дълбокотехнологични иновации, убедени са представителите на „Пловдив Тех Парк“ АД. Необходими са съгласувани усилия, които мобилизират разнообразните ѝ таланти, интелектуални активи и промишлен капацитет. По-специално държавите членки и регионите се насърчават да се основават на предложенията и да работят с ЕК и заинтересованите страни за мобилизиране на инвестиции, осигуряване на благоприятни рамкови условия и провеждане на съществени реформи. До края на 2023 ще стартира инициатива за създаване на 100 свързани регионални „долини за иновации“ в целия ЕС. С финансиране в размер на 100 милиона евро от програма „Хоризонт Европа“ и 70 милиона евро от инструмента за междурегионални инвестиции в иновации (I3) по линия на ЕФРР ще бъде предоставена подкрепа за дейности по междурегионално сътрудничество. Според прогнозите най-малко 10 милиарда евро, които са на разположение на държавите членки в рамките на стратегиите за интелигентна специализация, ще бъдат насочени към регионални иновации, включително в областта на дълбокотехнологичните иновации, свързани с приоритетите на ЕС.

На Международната конференцията в Пловдивския панаир ще бъдат представени още важни данни и анализи за тенденциите и секторите, които ще бъдат променени от дълбоките технологии. Целта на организаторите е да се положат основите на регионална долина за дълбокотехнологични иноваци в Южен Централен Район на Република България. По тяхна информация официалните лица, които са потвърдили участие във форума, са вицепремиерът и министър на външните работи г-жа Мария Габриел, министърът на иновациите и растежа г-жа Милена Стойчева, кметът на Община Пловдив г-н Здравко Димитров, областният управител на Област Пловдив д-р инж. Илия Зюмбилев. Видео обръщение към участниците ще направи д-р Пол Рюбиг, член на УС на Европейския институт за иновации и технологии – най-голямата специализирана структура в ЕС.

 

Източник: Международен панаир Пловдив

 

 


<< НОВИНИ : СЪБИТИЯ : СТАТИИ

Какво еRSS?
RSS (Really Simple Syndication) е XML формат предназначен за споделяне на уеб съдържание, напр. новини.
RSS услугата (изветна и като RSS канал) се състои от списък с елементи, всеки от които има заглавие, описание и връзка към уеб страница.
За да използвате RSS, ви е необходим RSS четец или агрегатор, който ви позволява да се свържете и видите даден RSS канал. RSS четците ви позволяват да виждате всички канали, които сте избрали, на едно място, като автоматично изтеглят обновяванията и по този начин да получавате автоматично новите съдържания, веднага щом са публикувани.

Абонирайте се за този канал