НОВИНИ : СЪБИТИЯ : СТАТИИ
Европейската комисия намали квотата на България за търговия с емисии на парникови газове с 37.4 процента
30.10.2007

На 26 октомври Европейската комисия прие решение по предложените от България и Румъния национални планове за разпределение на емисии на въглероден двуокис (СО2) за 2007 г. и период за търговия за 2008-2012 г. по Схемата на ЕС за търговия с емисии на парникови газове (EUETS).

Съгласно днешното решение на ЕК, годишно България може да разпределя до 42.3 млн. тона СО2, което е 37.4 % по-малко от предложеното. За Румъния разрешеното количество СО2 е 75.9 млн. тона, което е с 20.7 % по-малко от предложеното.

Ръстът спрямо верифицираните емисии (2005 г.) средно за периода 2008-2012 г. е, съответно – 4.2% за България и 7.2% за Румъния.

В тази връзка комисарят по околната среда Ставрос Димас заяви: „Днешното решение финализира процеса на оценка на втория период на търговия. Ние определихме тавана за ЕС за 2008-2012 на 2.08 млрд. тона на година, след намаляване на количеството за втория период с повече от 10 процента. Така ние осигуряваме силен пазар, с реално намаление на емисиите, което ще ни доближи до целите от Киото”.

Източник: БСК

<< Новините от 2007 г.

Какво еRSS?
RSS (Really Simple Syndication) е XML формат предназначен за споделяне на уеб съдържание, напр. новини.
RSS услугата (изветна и като RSS канал) се състои от списък с елементи, всеки от които има заглавие, описание и връзка към уеб страница.
За да използвате RSS, ви е необходим RSS четец или агрегатор, който ви позволява да се свържете и видите даден RSS канал. RSS четците ви позволяват да виждате всички канали, които сте избрали, на едно място, като автоматично изтеглят обновяванията и по този начин да получавате автоматично новите съдържания, веднага щом са публикувани.

Абонирайте се за този канал