Новини
Решение за предаване на данни към енергиен оператор от Комикон
15.12.2016

Фирма КОМИКОН, специализирана в областта на индустриалната автоматизация, предлага решение за предаване на данни до оператор на електроразпределителна мрежа. Решението е реализирано с помощта на гейтуеи с I/O интерфейс от гамата устройства Anybus® SG гейтуеи.

Гамата Anybus® SG гейтуеи на HMS е разработена специално за приложения в системи за интелигентно управление на електрически товари (Demand Response) и управление на разпределени енергийни източници (Virtual Power Plants), като централи на биогаз, комбинирано производство на електричество и топлина и др.

Моделът от гамата SG гейтуеи с I/O интерфейс представлява RTU за вграждане в енергийни системи, даващ 4 цифрови входа и 4 цифрови изхода за мониторинг и контрол на свързаните в мрежата устройства. Поддържа използваните в енергийния сектор протоколи IEC60870-5-104, DNP3 и IEC61850, което дава възможност за директна връзка към контролната система на Вашия оператор на електроразпределителна мрежа.

SG gateway осигурява свързване на наличното електрическо полево оборудване посредством Ethernet и/ или сериен порт, използвайки протоколи Modbus TCP или RTU. Като опция гейтуеят може да включва 3G модем.

Устройството се програмира лесно посредством вграден интуитивен графичен web редактор и език, близък до спецификация IEC61131.

На схемата по-долу е представено решение за предаване на данни към оператор на електроразпределителна мрежа - ЧЕЗ Разпределение България АД.

Данните, които се предават, се вземат от един коректор на газ, 2 топломера и един генератор. Предаването на данните към контролната система на мрежовия оператор се осъществява по протокол IEC60870-5-104, с помощта на вградения в SG гейтуеи 3G модем.

Аналоговите сигнали от генератора и единия от топломерите постъпват в PLC, и оттам към гейтуея по протокол MODBUS TCP/ IP.

Сигналите от втория топломер и коректора за газ се подават директно към гейтуея посредством RS485 и Modbus RTU.

 

 

 

За повече информация за компанията, моля последвайте линка: КОМИКОН ООД


<< Новини

Какво еRSS?
RSS (Really Simple Syndication) е XML формат предназначен за споделяне на уеб съдържание, напр. новини.
RSS услугата (изветна и като RSS канал) се състои от списък с елементи, всеки от които има заглавие, описание и връзка към уеб страница.
За да използвате RSS, ви е необходим RSS четец или агрегатор, който ви позволява да се свържете и видите даден RSS канал. RSS четците ви позволяват да виждате всички канали, които сте избрали, на едно място, като автоматично изтеглят обновяванията и по този начин да получавате автоматично новите съдържания, веднага щом са публикувани.

Абонирайте се за този канал