Новини
На 7 декември 2016 г. се проведе Дванадесетия Национален иновационен форум
12.12.2016


На 7 декември Президентът Росен Плевнелиев участва в Дванадесетия Национален иновационен форум „Иновации чрез таланти“ и връчи лично наградите на отличените в Конкурса за иновативно предприятие на годината. Националният иновационен форум се организира от Фондация "Приложни изследвания и комуникации", АРК Консултинг, Еnterprise Europe Network – България, Представителството на ЕК в България, Design for Europe и Единен център за иновации на БАН, с подкрепата на Генерална дирекция “Вътрешен пазар, промишленост, предприемачество и МСП“ на Европейската комисия и Изпълнителна агенция за малки и средни предприятия към ЕК.

В речта си на форума държавният глава подчерта: „Аз и всички ние тук вярваме в една друга България. В една България, в която българските фирми, българските предприемачи, българските изследователи могат да бъдат за пример в региона, да бъдат оценени като иноватори на регионално, а защо не и на световно ниво. В последните години се постигна немалко в активирането, разширяването на екостистемата, като успяхме да отключим сериозни инвестиции Иновациите са ключови за постигането на устойчив растеж.“

„Има редица възможности за финансиране през последните години“, подчерта президентът, като сред тях изброи фондът Джереми и създадените чрез него акселератори, средствата от Европейския инвестиционен фонд, работата на българските ИТ и автомобилен клъстери. Държавният глава допълни като постижение на страната ни и фактът, че световният стандарт за Global Sourcing индустрията е дефиниран в София, а Китай, Русия, САЩ, Израел са потвърдили, че го приемат. „Успехът се мери с пари, но преди всичко с амбицията да успееш. България има своя талант, но през следващото десетилетие трябва да създадем още добре обучени кадри, чиито труд ще даде резултати“, завърши той.

По време на форума бяха отличени победителите в конкурса за иновативно предприятие 2016. Електросфера ЕООД и Доли Медия Студио (със статуетка), Тикий Мобайл Солюшънс ООД, Софтуерен университет ООД, Синтал ММ ООД, Тангра - АВ ООД, Скейл Фокус и Прознание Академия ЕООД (с почетни грамоти) са големите победители в Конкурса за иновативно предприятие на годината. Журито, което включва представители на научната иновационна сфера, бизнеса и предприемачеството, държавните институции и неправителствения сектор, измежду 50 кандидата избра осемте победители в следните категории според въздействието на отличените иновации:

- Пазарно лидерство (награда за иновативен продукт, наложил се на международния пазар);
- Качество на живот (иновация, имаща потенциал или довела до подобряване качеството на живот на потребителите);
- Зелена иновация (иновация в областта на устойчивото и екологично съобразено развитие);
- Иновационен мениджмънт (съгласно международно признатите критерии на IMP³rove–European Innovation Management Academy);
- Социална иновация (нови продукт, услуга или модел, които отговарят на социални потребности и създават нови социални отношения);
- Иновация в креативните индустрии (иновации чрез дизайн, дигитални игри, архитектура и дизайн на градска среда, филмова и музикална индустрия);
- Иновативно новостартирало предприятие (до три години от създаването му);
- Иновации за развитие на таланти (Иновация за развитие на таланти - инициативи в подкрепа на развитието на човешките ресурси, млади таланти и предприемачи).


Източник: Фондация „Приложни изследвания и комуникации“

 

 

 

 

 


 

<< Новини

Какво еRSS?
RSS (Really Simple Syndication) е XML формат предназначен за споделяне на уеб съдържание, напр. новини.
RSS услугата (изветна и като RSS канал) се състои от списък с елементи, всеки от които има заглавие, описание и връзка към уеб страница.
За да използвате RSS, ви е необходим RSS четец или агрегатор, който ви позволява да се свържете и видите даден RSS канал. RSS четците ви позволяват да виждате всички канали, които сте избрали, на едно място, като автоматично изтеглят обновяванията и по този начин да получавате автоматично новите съдържания, веднага щом са публикувани.

Абонирайте се за този канал