Новини
Авангардни смарт технологии на Международния технически панаир в Пловдив
25.09.2016

Авангардни автомобили от най-висок клас, съчетаващи върхови технологии и футуристичен дизайн, са експонирани в Смарт палата, която се прави за първи път в Международния технически панаир. Деловият форум ще се проведе от 26 септември до 1 октомври в Пловдив с участието на компании от 33 държави и страна партньор Чехия.

Една от новите прояви на ЕСЕН 2016 е в палата 2 и се организира под надслов “be smart…”.  В нея компанията Smart management представя иновативни автомобилни решения, финансов инженеринг, модерни подходи за мениджмънт и хайтех разработки. Атрактивната колекция включва демо моделите  на Smart management („Мерцедес“, “Фолксваген“ и „Смарт“) и на „Мото пфое“ („Форд“, „Волво“, „Рейндж  роувър“,„Ягуар“). 

Лифтинг за коли, повредени от градушка, демонстрира „Пентфил и Кардинг България“.  Използват се специални инструменти и технология за изправяне на вдлъбнатини без боядисване, обясняват от фирмата. Интересен хайтех експонат е и самобалансиращият се електрически скутер на „МГС-ойл“, който се управлява с движения на тялото. 

Така посетителите на Есенния панаир ще се срещнат с технологиите на ХХІ век и с идеи за бъдещето. Един от тях ще получи наградата, осигурена от Международен панаир Пловдив – Smart Fortwo. Той е икономичен и красив, снабден с навигационна система и много други екстри.

На 72-ия  Международен  технически панаир доминира бизнесът от последно поколение. Той се откроява и в другите нови инициативи, ориентирани към символите на Четвъртата индустриална революция – роботи, автоматизация, дигитализация, комуникации, 3D,  виртуална действителност.

Стартира специализирана изложба „Робохайтех“, за да даде възможност за изява на един модерен сектор на икономиката. Изложителите  презентират роботи за индустрията и бита, манипулатори, роботизирани и автоматизирани системи, научни разработки и методи за обучение.

Дрон шоу е голямата атракция на „Робохайтех“. Всеки ден ще има демонстрации с летящи роботи и автомодели, тренинг на компютърни симулатори и курсове за оператори на безпилотни летателни апарати.  Любознателните посетители ще научат как мобилните роботи се използват за наблюдение, фото и видео заснемане, прецизно земеделие, пожарна безопасност, защита на населението, търсене и спасяване на хора.

Новост е и СтартЪп зоната за млади изобретатели и предприемачи.  Международен панаир Пловдив им предоставя щанд, за да покажат своите изделия на най-престижната технологична среща на Балканите. Участват студенти от техническите университети в Пловдив и Варна.

За първи път се обособява секция за агротехника в изложбата „Машиностроене“. Български и чуждестранни компании предлагат модерни машини за селското стопанство, инвентар и резервни части.

Иновациите са основен акцент на единадесетте специализирани изложби в рамките на Есенния панаир. Над 600 водещи компании демонстрират изделия и услуги от областта на машиностроенето, строителството, електрониката, електротехниката, роботиката, енергетиката, екологията, управлението на водите, информационните технологии, химическата и минната промишленост, транспорта и автосервизното оборудване, автомобилостроенето. Близо 50 са претендентите за златни медали в  Международния конкурс за иновативни продукти с високо качество.

Страна партньор е Чешката република, икономическият лидер на Централна Европа. Големи компании от енергетиката, строителното и транспортното машиностроене, добивната промишленост и други отрасли присъстват в нейната официална експозиция.

Освен с индустриални новости, посетителите могат да се запознаят с креативни идеи за визуална комуникация. В специална артзона са подредени творби на графичния дизайн, които  участват в 20-ото издания на единствения в света Международен конкурс за панаирен плакат. Тази година  се състезаваха 125 плаката на изложбени организации от 32 държави.

Очаква се 40 000 гости от България и Европа да посетят Международен панаир Пловдив, за да видят експозициите на изложителите, разположени в седем палати и откритите площи край тях.


 

 

За първи път на Международния технически панаир се организират следните изложби:

- Специализирана изложба „Робохайтех“ - за роботи и роботизирани системи
- Смарт палата – високи технологии и нови модели за  бизнес
- СтартЪп зона за млади изобретатели и предприемачи
- Секция за агротехника – в рамките на изложба „Машиностроене“
- Тунинг зона –  силови, звукови и светлинни ефекти за автомобили
- Караван салон -  модерни и луксозни „къщи на колела“
- Дрон шоу – демонстрации и обучение на симулатор

Изложбата „Робохайтех“

Специализираната изложба „Робохайтех“ разширява браншовата панорама на Международния технически панаир, за да даде възможност за изява на един модерен сектор от икономиката.  Използването на роботи нараства ежедневно и тази тенденция се засилва. 31 милиона „умни машини“ на стойност 18.9 милиарда щатски долара ще бъдат продадени в света през периода 2014-2017 г., сочат прогнозите. Автоматизацията е едно от глобалните предизвикателства в момента, изтъкнаха участниците в Световния икономически форум в Давос. Роботиката стана основен приоритет и в Иновационната стратегия за интелигентна специализация на  България.

През последните две години роботиката заемаше все по-голяма място в Международния технически панаир. През 2014 г. в него беше включено събитието „Рестарт на българската икономика  чрез роботизация“, за да подскаже идеи за този бизнес, който някога е бил добре развит у нас, а днес отново връща позициите си. Над 25 промишлени и битови робота впечатлиха посетителите на изложбата „Машиностроене“ през миналата година. Интересът  към тях беше много голям.

Роботиката е ниша, която Международен панаир Пловдив смята да развива активно, заяви тогава председателят на Съвета на директорите д-р Иван Соколов.

Така се стигна до създаването на „Робохайтех“.  В нея са презентирани роботи за индустрията и бита, манипулатори, роботизирани и автоматизирани системи, научни разработки и методи за обучение на специалисти. Среди изложителите са водещи компании, Институтът за космически изследвания и технологии към БАН, Българската дрон академия.

Дрон шоу е голямата атракция в рамките на изложбата „Робохайтех“. Всеки ден ще се правят демонстрации с летящи роботи и автомодели. Всички желаещи имат възможност да се обучат  и изпробват компютърни симулатори, които пресъздават  максимално реалистично полета на различни безпилотни коптери, вертолети и самолети. Ще се провеждат и курсове за оператори на безпилотни летателни апарати.

Дрон шоуто може да се види на 27, 28, 29 и 30 септември от 10 до 12 ч. в палата 10 и от 15 до 17 ч. на откритата площ източно от нея. В последния ден на изложението демонстрации ще се проведат само сутринта.

Смарт палатата

Иновациите са основна тема на Международния технически панаир, който се утвърди като най-престижната технологична среща на Балканския полуостров.  За 72-ото издание е подготвено  разширено презентиране в специална  палата под надслов   “be smart.”.  В нея компанията Smart management  представя иновативни автомобилни решения, финансов инженеринг, модерни подходи за мениджмънт и хайтех разработки.  Атрактивната колекция включва демо моделите  на Smart  („Мерцедес“, “Фолксваген“ и „Смарт“) и на „Мото пфое“ („Форд“, „Волво“, „Рейндж  роувър“,„Ягуар“). 

Лифтинг за коли, повредени от градушка, демонстрира фирмата „Пентфил и Кардинг България“. Използват се PDR технология за изправяне на вдлъбнатините без боядисване и специални инструменти, с които се работи отвътре. Този метод пести време и пари, запазва оригиналния вид на автомобила и неговата стойност, обясняват изложителите. Според тях най-важни са уменията на техниците, затова вече са обучили над 200 младежи.

Интересен експонат е и самобалансиращият се електрически скутер, представен от „МГС-ойл“. Той също е високо технологичен и екологичен. Има функция „Динамично равновесие“, която използва вътрешен жироскоп и сензори за ускорение,  и  се управлява с движенията на тялото.

Експозициите са аранжирани в палата 2.

           

СтартЪп зоната за млади изобретатели

Студенти от техническите университети в Пловдив и Варна демонстрират свои разработки в новата СтартЪп зона.

Два екипа от Техническия университет във Варна идват с иновативни продукти, които вече получиха  награди на младежкия бизнес форум „Изгряващи звезди“, организиран от „Джуниър Ачийвмънт -  България“.

Студентската учебна компания “Електрон ТУ” спечели отличието на „София Тех Парк”  в категорията „Технологии и иновации” с действащ прототип на подвижен соларен панел. Използвана е иновативна идея за следене на слънцето със сензори.

Чрез мобилно приложение в реално време се  наблюдават параметрите на системата и се променя нейното положение, за да се използва максимално слънчевата енергия. Панелите може да се управляват с помощта на таблет, смартфон или друго персонално компютърно устройство.

Учебната  компания “Електрон ТУ” включва четирима студенти от  специалност „Компютърни науки и технологии”. Мечтата им беше да участват в Международния технически панаир в Пловдив и тя се сбъдна, сподели техният преподавател доц. д-р инж. Слава Йорданова.

Другата учебна компания от ТУ-Варна - „Котара“, представя он-лайн платформа за следене в реално време на работните показатели в автоматизирани производствени парници. Тя грабна специалната награда на компанията Progress, а екипът също е от студенти в специалност  „Компютърни науки и технологии”.

„В тази област досега не е разработвано подобно мобилно приложение. „Котара“ заложи на иновации в агросектора и реализира своя продукт в рамките на три месеца“, поясни доц. Йорданова.

Младите изобретатели от Варна  се конкурират със свои колеги от Техническия университет-София, филиал Пловдив. Те показват серия мобилни роботи, за които специалисти твърдят, че са сензация. Висшето учебно заведение е известно със своите научни и приложни проекти в областта на компютърните системи и технологии, електротехниката, електрониката, автоматиката, транспортната и авиационната техника.

Специално за старта на изложбата „Робохайтех“ е подбрана колекция от високотехнологични продукти. Това са мобилната платформа  KUKA, мобилният робот iRobot, безпилотен квадрокоптер Parrot AR Drone, както и различни видове дронове.

Студентите от Варна и Пловдив са подготвили и атрактивни презентации с демонстрации, за да докажат на живо предимствата на своите разработки.

СтартЪп зоната се намира в палата 10.

 

Източник: Международен панаир Пловдив

 

<< Новини

Какво еRSS?
RSS (Really Simple Syndication) е XML формат предназначен за споделяне на уеб съдържание, напр. новини.
RSS услугата (изветна и като RSS канал) се състои от списък с елементи, всеки от които има заглавие, описание и връзка към уеб страница.
За да използвате RSS, ви е необходим RSS четец или агрегатор, който ви позволява да се свържете и видите даден RSS канал. RSS четците ви позволяват да виждате всички канали, които сте избрали, на едно място, като автоматично изтеглят обновяванията и по този начин да получавате автоматично новите съдържания, веднага щом са публикувани.

Абонирайте се за този канал